Infographic over het afvalbeleid in Helmond.
Onderzoeksresultaten TipHelmond
Heb jij meegedaan aan een raadpleging via TipHelmond? Dan kun je hieronder de onderzoeksresultaten vinden. Wil je zelf onderzoek doen in de gemeente Helmond? Bekijk dan de pagina Marktonderzoek. Wil jij je aanmelden voor TipHelmond of wil je meer weten over TipHelmond? Bekijk dan de pagina Over ons!
- A
-
18-06-2020Publieke raadpleging onder de inwoners van Helmond over het afvalbeleidLees het persbericht
-
16-11-2017Publieke raadpleging onder de inwoners van Helmond over afvalbeleid
- B
-
22-02-2024Publieke raadpleging over burgerparticipatie en gewenste wijze van participatie.
-
04-11-2023Onderzoek naar de leefbaarheid in HelmondLees het persbericht
71 procent inwoners Nederland tevreden over de leefbaarheid in eigen buurt.
Zeven op de tien inwoners van Nederland zijn tevreden over de leefbaarheid in de buurt waar zij wonen. Wel vinden vier op de tien Nederlanders dat deze leefbaarheid de laatste jaren is afgenomen. Dit zijn enkele bevindingen uit de ‘Barometer Vitale wijken en kernen’, die in medio 2023 is uitgevoerd door onderzoeksbureau Invior.
Maar liefst 29.333 inwoners hebben hun mening gegeven over de leefbaarheid in hun buurt. Invior stelt met deze barometer als doel om inzicht te krijgen in de algemene leefbaarheid en inzichten in de onderdelen die bepalend zijn voor de leefbaarheid.
Provinciale verschillen
Vooral inwoners van Utrecht en Drenthe laten zich positief hierover uit. Van de inwoners van deze provincies heeft 76% een positieve mening over de leefbaarheid, ten op zichte van 71% landelijk. Groningers zijn het minst tevreden; 56% geeft aan tevreden te zijn over de leefbaarheid in de buurt. Uit de raadpleging blijkt de inwoners in Flevoland het vaakste aangeven te vinden dat de leefbaarheid de laatste jaren is afgenomen.Leefbaarheid is uitgespltst in diverse thema’s in het onderzoek. Gemiddeld geven inwoners een 7 voor de ontmoetingen met buurtbewoners, voorzieningen in de buurt en bereikbaarheid van de buurt. Opvallend is dat men vooral in Limburg en Zuid-Holland minder tevreden is over de veiligheid en overlast ervaart.
Vrijwilligerswerk
De meerderheid van de Nederlanders is betrokken bij vrijwilligerswerk dat de leefbaarheid in de buurt vergroot. Men doet dit vooral met activiteiten gericht op de buurtveiligheid (27%), activiteiten gericht op sociale ontmoeting (25%) en het schoonhouden van de buurt (19%).
Gemeentelijk beleid
Volgens inwoners van Nederland moeten gemeenten om de leefbaarheid te verbeteren vooral de openbare ruimte goed onderhouden, zorgen voor voldoende en kwalitatieve huisvesting en de veiligheid verbeteren.
Gemeentelijke of provinciale rapportage?
Er is ook een uitgebreide rapportage per provincie mogelijk, en afhankelijk van de resultaten kunnen bevindingen ook op gemeentelijk niveau inzichtelijk worden gemaakt.Voor een extra toelichting, ondersteunend (beeld)materiaal gelieve contact op te nemen met faciliterend en initiatiefnemer van het burgerpanel TipHelmond in de gemeente Helmond: Contact Invior.
-
02-05-2017Publieke raadpleging onder de inwoners van Helmond over bezienswaardigheden
-
28-11-2016Publieke raadpleging onder de inwoners van Helmond over binnenstad
-
04-04-2023Publieke raadpleging onder de inwoners van Noord-Brabant over bouwen.
-
16-11-2017Publieke raadpleging onder de inwoners van Helmond over burgerpanel
-
04-11-2023Publieke raadpleging over burgerparticipatie en gewenste wijze van participatie.Lees het persbericht
- C
-
16-11-2017Publieke raadpleging onder de inwoners van Helmond over carnaval
-
18-11-2021Publieke raadpleging onder de inwoners van Helmond over coffeeshops
-
24-04-2020Onderzoek onder de inwoners van Helmond over het coronavirus
- D
-
08-01-2018Publieke raadpleging onder de inwoners van Helmond over de Hellemond Gift
-
16-11-2017Publieke raadpleging onder de inwoners van Helmond over de Helmondse Markt
-
06-03-2018Publieke raadpleging onder de inwoners van Helmond over drugsonderzoek
-
02-05-2019Publieke raadpleging onder de inwoners van Helmond over duurzaam ouderschap
-
01-07-2019Publieke raadpleging onder de inwoners van Helmond over duurzaamheid
-
13-03-2020Onderzoek onder de inwoners van Helmond over duurzaamheid en het klimaat
- E
-
14-10-2020onderzoek onder de inwoners van Helmond over evenementen
- G
-
23-02-2018Publieke raadpleging onder de inwoners van Helmond over gemeenteraadsverkiezingen
-
10-03-2022Publieke raadpleging onder de inwoners van Helmond over de gemeenteraadsverkiezingen
-
22-11-2018Publieke raadpleging onder de inwoners van Helmond over gevaarlijke stoffen
- H
-
16-11-2017Publieke raadpleging onder de inwoners van Helmond over hangjongeren
-
08-01-2018Publieke raadpleging onder de inwoners van Helmond over Helmond winterstad
-
23-03-2020Onderzoek onder de inwoners van Helmond over het lokale nieuws
-
24-04-2019Publieke raadpleging onder de inwoners van Helmond over hondenpoep en -belasting
-
11-11-2019Publieke raadpleging onder de inwoners van Helmond over huis- aan huisbladen
- K
-
11-10-2017Publieke raadpleging onder de inwoners van Helmond over kermis
- N
-
23-02-2018Publieke raadpleging onder de inwoners van Helmond over nieuwsbronnen
- O
-
28-11-2016Publieke raadpleging onder de inwoners van Helmond over openbaar vervoer
- R
-
23-05-2023Publieke raadpleging onder de inwoners van de gemeente Helmond over recyclen
-
04-04-2019Publieke raadpleging onder de inwoners van Helmond over regionaal nieuws
- S
-
11-11-2019Publieke raadpleging onder de inwoners van Helmond over het stadhuis HelmondLees het persbericht
Het huis van de stad is een ‘hot’ item binnen Helmond. Op 10 september jl. heeft de gemeenteraad ingestemd met het realiseren van één Huis voor de Stad op de locatie van het huidige stadskantoor. Om het project kostenneutraal te realiseren, is de voorwaarde gesteld dat Boscotondo (dat deel waar de gemeente is gehuisvest) wordt afgestoten. Ook daar heeft de gemeenteraad mee ingestemd. Als alles verloopt volgens de planning, starten de bouwwerkzaamheden in 2021 en zal de opening eind 2022 plaatsvinden.
Voor Weekkrant De Loop een goede reden om opdracht te geven aan Toponderzoek voor een onderzoek. Toponderzoek is een onafhankelijk onderzoeksbureau uit Horst wat veelal werkt voor overheidsinstellingen in Nederland. Het burgerpanel Tip Helmond, kreeg vier vraagstellingen voorgelegd over dit onderwerp. In dit artikel delen we graag de resultaten met u.
In hoeverre vindt u het belangrijk dat de publieksbalie van de gemeente op een markant en zichtbaar punt in de stad is gevestigd?
Voor een meerderheid van de respondenten, 57 procent, is dit (zeer) belangrijk. Als toelichting hierop antwoorden zij: “Het moet voor iedereen goed zicht- en bereikbaar zijn. Denk hierbij ook aan de mindervalide gebruikers!” Een enkeling vindt dat het gebouw markant mag zijn: “Een markant gebouw waar Helmond zich mee kan identificeren en dat midden in de samenleving staat.” Ook wordt er geopperd voor voldoende parkeergelegenheid: “ Er moet wel voldoende parkeergelegenheid geboden worden. Het liefst gratis.”, antwoordt een van de respondenten.
21% van de respondenten vindt het (zeer) onbelangrijk en 22 procent is neutraal. Beide groepen delen de mening dat bereikbaarheid en gratis parkeergelegenheid het belangrijkste is.
In hoeverre vindt u de locatie van het huidige Stadskantoor voldoende markant en zichtbaar?
Op deze vraag antwoordt een meerderheid van 71 procent met (ruim)voldoende. Velen van hen vinden het een goed bereikbare plek en het heeft voldoende zichtbaarheid: “Het stadskantoor ligt centraal. Laat het zoals het nu is”, luidt een van de aanvullingen. 16 procent van de respondenten vindt de huidige locatie (zeer) onvoldoende. Zij vinden dat het geen uitstraling heeft doordat het vast zit aan een wooncomplex en een ander zegt: “Het is verstopt en moeilijk vindbaar.” 2 procent geeft aan het niet te weten.
U bent in de gelegenheid om een locatie te noemen waar het nieuwe stadhuis gevestigd kan worden, welke locatie zou u als tip geven?
43 procent vindt de beoogde locatie een prima plek. 29 procent vindt een andere locatie beter en geeft alternatieven: huidige locatie Boscotondo wordt een tiental keren genoemd, aan de rand van de stad bij de bibliotheek, het oude belastingkantoor of de nieuwe sport- en beleefcampus. 23 procent heeft geen voorkeur voor een locatie, maar er wordt wel aangegeven dat de locatie moet beschikken over voldoende en gratis parkeergelegenheid. 5 procent weet het niet.
Het huidige stadhuis mag, ondanks dat het niet geheel is afgelost, verkocht worden
36 procent is het (zeer) eens met deze stelling: “Zolang het kostenneutraal blijft is het best” of “Het huidige kantoor is te klein, verouderd en zit logistiek niet goed in elkaar” zijn enkele toelichtingen. 22 procent blijft neutraal. 39 procent is het (zeer) oneens. Zij vragen zich af waarom er nieuwe schulden worden aangegaan als de oude nog niet zijn afgelost. 3 procent geeft aan het niet te weten. “Hangt van de situatie af. Als het verkocht kan worden zonder restschuld (of winst) is het geen punt. Als er een restschuld achterblijft vind ik dat het niet verkocht mag worden.”
Conclusie
Uit deze vragenronde blijkt dat een meerderheid van de respondenten de bereikbaarheid belangrijker vindt dan de zichtbaarheid. Ook wil een meerderheid voldoende maar vooral gratis parkeerplekken die ook voldoende bereikbaar zijn voor mindervalide personen. Uit de toelichtingen blijkt dat vele respondenten de huidige locaties prima vindt.
U kunt zich ook aanmelden voor het burgerpanel
Zes tot tien keer per jaar stellen we aan ons Burgerpanel Tip Helmond via e-mail enkele vragen over Helmond. Weekkrant De Loop Helmond wil, in samenwerking met onderzoeksbureau Toponderzoek, er op deze manier aan bijdragen dat inwoners van Helmond hun betrokkenheid bij onze stad kenbaar kunnen maken. De resultaten van deze raadplegingen leest u doorgaans heel snel, vaak nog in dezelfde maand, in ons Weekblad De Loop en op onze website.
Ook u kunt meedoen! Deelname is gratis, kost weinig tijd en is volledig anoniem. Het invullen van een enquête duurt slechts enkele minuten en de onderwerpen zijn sterk afhankelijk van de actualiteit. U bent en blijft anoniem en kunt per raadpleging zelf beslissen of u meedoet. U bent niets verplicht. U kunt ook zelf onderwerpen voorstellen voor de raadplegingen. Aanmelding is mogelijk via onze website of rechtstreeks via www.tipdeloophelmond.nl. Wij nodigen vooral ook jongeren uit om deel te nemen.
-
01-01-2023Publieke raadpleging onder de inwoners van Noord-Brabant over stijgende prijzen
- T
-
21-06-2019Publieke raadpleging onder de inwoners van Helmond over tweede coffeeshop Helmond
-
16-11-2017Publieke raadpleging onder de inwoners van Helmond over Tweede Kamer verkiezingen
-
02-03-2021Publieke raadpleging onder de inwoners van Helmond over de Tweede Kamerverkiezingen
- V
-
16-11-2017Publieke raadpleging onder de inwoners van Helmond over vakantie
-
22-09-2017Publieke raadpleging onder de inwoners van Helmond over veiligheid
-
28-11-2016Publieke raadpleging onder de inwoners van Helmond over veiligheid
-
13-07-2023Publieke raadpleging onder inwoners van de gemeentes rondom vliegbasis De Peel naar hun ervaring met de belevingsvluchten.
-
28-11-2016Publieke raadpleging onder de inwoners van Helmond over voorzieningen
-
27-01-2022Publieke raadpleging onder de inwoners van Helmond over vuurwerk
-
17-10-2018Publieke raadpleging onder de inwoners van Helmond over vuurwerk tijdens Oudjaarsavond
- W
-
16-11-2017Publieke raadpleging onder de inwoners van Helmond over weekkrant De Loop Helmond
- Z
-
16-11-2017Publieke raadpleging onder de inwoners van Helmond over zorg